Victoria Media -Ulkomaat

ulkomaanuutiset@victoriamedia.fi

Greenpeace-aktivistien tutkintavankeutta jatkettiin Slovakiassa – mukana kolme suomalaista

Greenpeace activists have climbed the mining tower of Slovak coal company HNB in Nováky, Slovakia. They protest against the continued mining and burning of coal in Slovakia. Aktivisti Greenpeace dnes skoro ráno vyvesili transparent na ťažobnej veži firmy HBP v Novákoch. Upozorňujú tým na problémy používania uhli  na Slovensku. Nováky, 28.november 2018 Foto: Tomáš Halász/Greenpeace

Kuva: Tomáš Halász/Greenpeace

Kahdentoista aktivistin, joiden joukossa kolme suomalaista Greenpeace Nordenin aktivistia, tutkintavankeutta jatkettiin edelleen. Aktivistit pidätettiin keskiviikkona 28. marraskuuta, kun he protestoivat hiilivoimaa vastaan Novákyssa Slovakiassa levittämällä Horna Nitran ruskohiilikaivoksen torniin banderolliin, jossa vaadittiin hiiliaikakauden loppua.

“Aktivistien pidätys jatkuu ja absurdit, kansalaistoimintaa rajoittavat syytteet ovat edelleen voimassa. Kansalaiset ympäri maailmaa ovat nousseet ennennäkemättömällä tavalla puolustamaan yhteistä ilmastoamme monin uusin tavoin. Tarvitsemme valtioita, jotka vastaavat tähän rohkeilla ilmastotoimilla, ei rajoittamalla kansalaisoikeuksia”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki

Aktivisteja epäillään “yleishyödyllisen laitoksen toiminnan uhkaamisesta”, josta voidaan tuomita enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Aktivistit osoittivat mieltä slovakialaisen Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) -yhtiön ruskohiilikaivoksella ennen huomenna alkavaa YK:n ilmastokokousta sen jälkeen, kun Slovakian hallitus ja kaivoksen omistajan HBP:n tekivät täysin riittämättömän sopimuksen ruskohiilestä luopumisesta. 

Aktivistien asianajajat valittavat tutkintavankeuspäätöksestä. Greenpeace toivoo kansainvälistä solidaarisuutta aktivistien vapauttamiseksi. On absurdia, että aktivisteja syytetään rauhanomaisesta mielenosoituksesta samalla kun hiiliteollisuus on uhka koko ihmiskunnalle.

Ilmastotieteen sanoma on selvä. Meillä on 12 vuotta aikaa estää ilmastokatastrofi. Ilmastokokouksessa Puolassa maailman johtajien on kohdattava kova totuus. Myös Slovakialla on hyvät edellytykset luopua hiilestä. Vain 12 prosenttia sähköstä ja lämmöstä tuotetaan hiilellä.

Muut yhdeksän mielenosoitukseen osallistunutta aktivistia ovat Slovakiasta, Tšekistä ja Belgiasta.