Plenary Session in Strasbourg - Week 11 - 2012

Plenary Session in Strasbourg - Week 11 - 2012

Euroopan parlamentti kehottaa EU:n jäsenvaltioita yhdessä asettamaan Saudi-Arabia EU:n laajuiseen asevientikieltoon sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhan johdosta.

Mepit tuomitsevat jyrkästi Jamal Khashoggin kiduttamisen ja tappamisen Turkissa torstaina täysistunnossa hyväksytyssä päätöslauselmassa. Parlamentti vaatii, että toimittajan kuolemaan liittyvistä olosuhteista suoritetaan riippumaton ja puolueeton kansainvälinen tutkinta, jotta saataisiin selville, mitä Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa tapahtui 2.10. Parlamentti vaatii, että tekijät tuodaan oikeuden eteen.

Mepit toteavat, että on erittäin epätodennäköistä, että murha olisi tapahtunut Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salmanin tietämättä.

EU:n laajuinen asevientikielto Saudi-Arabiaan

Parlamentti kehottaa jäsenmaita muodostamaan yhteisen kannan lopettaa EU:n asevienti Saudi-Arabiaan. Mepit esittivät samankaltaisen vaatimuksen 4.10. hyväksytyssä päätöslauselmassa viitaten Saudi-Arabian rooliin Jemenin sisällissodassa.

Parlamentti vetoaa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaan edustajaan Federica Mogheriniin ja jäsenvaltioihin, jotta nämä olisivat valmiita asettamaan kohdennettuja pakotteita kuten viisumikieltoja tai jäädyttää varoja, kunhan tapahtumien kulku on selvitetty.

Mepit myös kehottavat jäsenvaltioita tekemään 5.11. järjestettävässä YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Genevessä aloitteen, jolla nostettaisiin esiin kysymys ihmisoikeushistorialtaan kyseenalaisten valtioiden, kuten Saudi-Arabian, jäsenyydestä neuvostossa.

Taustatietoa

Ansioitunut sauditoimittaja Jamal Khashoggi on ollut kadoksissa siitä asti, kun hän asioi Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa 2. lokakuuta. Katoaminen on johtanut kansainvälisiin syytöksiin siitä, että saudiarabialaiset tahot olisivat kiduttaneet ja raa’asti murhanneet hänet rakennuksen sisällä. Ruumista ei ole vielä löydetty.

Saudi-Arabia on kieltänyt osallisuutensa Khashoggin katoamiseen. Kansainvälisen painostuksen alla valtio on myöntänyt murhan tapahtuneen konsulaatin tiloissa. Jamal Khashoggi tunnettiin saudihallinnon kärkkäänä kriitikkona.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 325 puolesta, 1 vastaan ja 19 tyhjää.