2018-06-08 11_28_50-11094.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Muoviroskat ja mikromuovi uhkaavat muuttaa Välimeren valtavaksi muovimereksi, selviää WWF:n tänään julkaistusta raportista. Muovi uhkaa meriluonnon ja merenelävien lisäksi myös ihmisten terveyttä. Suurimmat syyt Välimeren muoviongelmiin ovat massaturismi, heikko jätteidenkäsittely ja liiallinen muovinkäyttö.

Maailman merien päivänä julkaistu raportti “Out of the Plastic Trap: Saving the Mediterranean from plastic pollution” osoittaa, että turismi lisää Välimeren maiden muovikuormaa jopa 40 prosentilla joka kesä. Valtava muoviroskan määrä yhdistettynä huonoon jätteidenkäsittelyyn aiheuttaa sen, että jopa 95 prosenttia mereen päätyvistä jätteistä on muovia. Ainutlaatuinen raportti kokoaa yhteen suuren määrän uusinta tietoa Euroopan muovin käytöstä ja sen vaikutuksista meriluonnolle.

Erityisen huolestuneita tutkijat ovat mikromuovista, jota on Välimeressä maailman mittakaavassa ennätysmäärä. Välimeren mikromuovipitoisuus on jopa neljä kertaa suurempi kuin surullisenkuuluisan Tyynenmeren muovipyörteen pitoisuus. Mikromuovin määrä Välimeressä on 1,25 miljoonaa fragmenttia neliökilometrissä. Ruokaketjuun joutuessaan mikromuovi uhkaa merenelävien lisäksi myös ihmisten terveyttä.

”Välimeri kattaa prosentin kaikesta maailman vedestä, mutta jopa 7 prosenttia kaikesta maailman mikromuovista. Tämä tekee Välimerestä yhden maailman eniten mikromuovia sisältävistä vesialueista”, sanoo WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo.

Lisäksi suuremmat muoviroskat vahingoittavat, tukehduttavat ja tappavat eläimiä, joiden joukossa on uhanalaisiakin lajeja, kuten merikilpikonnia ja munkkihylkeitä.

Suomalaisten suosimat lomakohteet suurimpia muovilähteitä

Välimeren maissa matkailee yli 200 miljoonaa turistia joka vuosi. Suurin osa Välimereen joutuvasta muovijätteestä on lähtöisin Turkista ja Espanjasta, jotka ovat myös suomalaisten suosikkimatkakohteita. Seuraavaksi suurimpia muovijätteen tuottajia ovat Italia, Egypti ja Ranska.

Euroopan maat1 tuottavat 27 miljoonaa tonnia muovia vuosittain ja tästä vain noin kolmannes kierrätetään. Kierrätyksen ja jätteenkäsittelyn parantaminen ovat siis avainasemassa merien muovijätteen vähentämisessä.

”Jokainen Välimeren maihin matkustava turisti voi tehdä myös oman osansa, sillä muovin välttäminen on tärkeää. Kannattaa esimerkiksi suosia ravintoloita, joissa ei käytetä kertakäyttöastioita ja ostaa eväät tuoreena paikalliselta torilta omaan kassiin. Kannattaa myös ostaa suuri 10 litran vesitonkka ja täyttää siitä vettä omaan kestopulloonsa”, Soirinsuo kertoo.

Merien muoviongelman ratkaisemisessa tärkeimpänä tekijänä on kertakäyttöisen muovin kulutuksen vähentäminen, meriin joutuvan muovijätteen kieltävä kansainvälinen sopimus sekä kansalliset 100 prosentin muovinkierrätykseen tähtäävät tavoitteet. Lisäksi maiden tulisi kieltää tarpeettomat kertakäyttöiset muovituotteet, kuten muoviset kertakäyttölautaset ja -aterimet, vanupuikot ja muovipillit.

”Tavoitteenamme ei ole kieltää kaikkia kertakäyttömuoveja, vaan tarpeettomat kertakäyttöiset muovituotteet, joiden käytön voi lopettaa tai jotka voi korvata muista vastuullisista raaka-aineista valmistetuilla vastaavilla tuotteilla”, Soirinsuo kertoo.

[1] Euroopan mailla tarkoitetaan 28 EU-maata, Norjaa ja Sveitsiä.