Victoria Media -Ulkomaat

ulkomaanuutiset@victoriamedia.fi

Kokonainen sukupolvi Gazan lapsia on mielenterveyskriisin partaalla, osoittaa uusi tutkimus

pexels-photo-1073341

Pelastakaa Lapset haastatteli väkivallan ja saarron seurauksista kärsiviä Gazan lapsia. Suurimmalla osalla oli psyykkisiä oireita. Mikäli väkivaltaisuudet jatkuvat, on yhä useampi lapsi vaarassa.

Lähes kaikilla Gazan lapsilla on vakavia psyykkisiä oireita, selviää Pelastakaa Lasten tuoreesta haastattelututkimuksesta. Haastatelluista lapsista 95 prosenttia kertoi masentuneisuuden tunteista, yliaktiivisuudesta ja aggressiivisuudesta sekä lisääntyneestä yksinolon tarpeesta.

Näiden oireiden yhdistelmä viittaa vakavaan psykologiseen stressiin. Yli 96 prosenttia lasten huoltajista sanoi, että he tunnistivat kaikki neljä oiretta lapsissaan tai lastenlapsissaan. 

Tutkimukseen osallistui 150 lasta ja 150 huoltajaa. Haastattelut tehtiin ennen Gazan viimeaikaisia mielenosoituksia, joissa on kuollut yli sata ihmistä kuuden viikon aikana. Kuolleista yli kymmenen on lapsia. Ainakin 11 000 aikuista ja yli tuhat lasta on loukkaantunut. Protestien on määrä jatkua kesäkuun 5. päivään asti.

Pelastakaa Lapset on huolissaan siitä, että lasten kokema kasvava väkivalta ja lisääntynyt turvattomuuden tunne vievät lasten selviytymiskyvyn äärirajoille.

Selvitys osoittaa, että Gazan lapsilla oli jo ennen viimeaikaisia väkivaltaisuuksia huolestuttavia vakavan stressin oireita. Painajaisia näki 63 prosenttia ja 68 prosentilla oli nukkumisvaikeuksia. Suurimpia stressin aiheuttajia olivat konfliktin uhka, pelko pommeista ja jatkuva turvattomuus. 

– Minulla on paljon kamalia painajaisia. Pelkään jatkuvasti, että minuun osuu pommi, että minua kohti tulitetaan tai että loukkaannun tai kuolen, kertoi 15-vuotias gazalaistyttö Samar (nimi muutettu). 

Monen muun lapsen tavoin Samar on kokenut kolme sotaa. Hän osallistui hiljattain palestiinalaisten mielenosoitusmarsseille.

– Kun näin ihmisten loukkaantuvan, olin hyvin järkyttynyt. Itkin, kun näin, että viattomia lapsia, jotka eivät olleet tehneet rikoksia, loukkaantui. Itkin, kun näin kuolleita lapsia. Se oli sydäntä särkevää ja tuskallista. Olen yhä surullinen.

Tutkimuksessa havaittiin, että useimmat lapset osoittivat sietokykyä vaikeasta tilanteesta huolimatta. Yli 80 prosenttia kertoi pystyvänsä puhumaan perheelleen ja ystävilleen ongelmistaan ja 90 prosenttia koki saavansa turvaa vanhemmiltaan.

Pelastakaa Lasten Lähi-idän vanhemman mielenterveysneuvonantajan, tohtori Marcia Brophyn mukaan on vielä liian aikaista arvioida viime viikkojen väkivallan vaikutuksia lapsiin. Moni on kokenut perheenjäsenen kuoleman tai loukkaantumisen.

– Tiedämme, että perheen tarjoaman turvan menetys on yksi keskeisistä mielenterveysongelmien aiheuttajista konflikteista kärsivien lasten keskuudessa. Kokonainen lasten sukupolvi Gazassa tasapainottelee veitsenterällä. Uusi vastoinkäyminen voi aiheuttaa tuhoisat, elämänmittaiset seuraukset, Marcia Brophy sanoo.

Gazan perheet ovat viimeisten kymmenen vuoden aikana kärsineet monista vaikeuksista ja epävarmuudesta. Israelin asettama saarto sekä kolme konfliktia ovat asettaneet alueen talouden ja peruspalvelut valtavan paineen alle. Lähes 90 prosenttia haastatelluista huoltajista sanoi, että saarto on vaikuttanut merkittävästi heidän ja heidän lastensa arkeen.

Köyhyysaste on yli 50 prosenttia, yli 90 prosentilla ei ole puhdasta juomavettä ja sähköä riittää vain muutamaksi tunniksi päivässä. Terveyspalveluita on vaikea saada, mikä vaikeuttaa myös lasten toipumista.

– Gazan lapsilla on sietokykyä, mutta heidän pitää saada välittömästi enemmän tukea selvitäkseen traumaattisista kokemuksistaan. Kansainvälisen yhteisön pitää lisätä apuaan ja tarjota enemmän mielenterveyspalveluita ja psykososiaalista tukea kouluihin, vapaa-ajantoimintaan ja koteihin, sanoo Jennifer Moorehead, joka on Pelastakaa Lasten maajohtaja miehitetyllä Palestiinalaisalueella.

————————

Tutkimukseen haastateltiin helmikuussa 2018 yhteensä 150:tä lasta sekä 150:tä huoltajaa. Lapset olivat keskimäärin 14-vuotiaita. Tutkimustulokset julkaistaan myöhemmin tänä vuonna laajemmassa raportissa.

Pelastakaa Lapset on yksi suurimmista Gazassa työskentelevistä kansalaisjärjestöistä, joka toteuttaa muun muassa koulutukseen, lastensuojeluun, elinkeinojen vahvistamiseen ja psykososiaaliseen tukeen liittyviä ohjelmia.

Tällä hetkellä joka kuudes maailman lapsista elää konfliktialueella. Pelastakaa Lapset kerää maailmanlaajuisesti nimiä vetoomukseen lasten suojelemiseksi konflikteilta: www.pelastakaalapset.fi/vetoomus