Victoria Media -Ulkomaat

ulkomaanuutiset@victoriamedia.fi

Yli kahtasataaviittäkymmentä lasta ammuttu kovilla ammuksilla mielenosoitusten lisääntyessä Gazassa

palestine-flag

Photo: Public Domain/CC0 1.0

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan satoja lapsia on ammuttu kovilla ammuksilla Gazan mielenosoituksissa. Osa lapsista, joita on ammuttu, on ollut vasta kahdeksanvuotiaita.

Palestiinan terveysministeriön tietojen mukaan ainakin kahtasataaviittäkymmentä lasta on ammuttu kovilla ammuksilla Gazassa. Lukumäärä voi kuitenkin olla tätä suurempi. Terveysministeriö on ilmoittanut 689 lapsen loukkaantuneen, mutta kaikissa tapauksissa tietoa vammojen yksityiskohdista ei ole julkaistu.

Mielenosoituksissa on maaliskuun 30. päivän jälkeen loukkaantunut lähes 8000 ihmistä, joista lähes 700 on lapsia. Loukkaantuneista yli puolet (4150) on saanut sairaalahoitoa ja joka neljättä (2017) ammuttiin kovilla ammuksilla. Israelin puolelta ei ole raportoitu loukkaantumisia, mutta on todettu, että Israeliin on yritetty tunkeutua laittomasti. Mielenosoittajat ovat myös lennättäneet rajan ylitse leijoja, joihin on kiinnitetty syttyviä aineita.

– Kaikkien osapuolten on varmistettava, että lapsia suojellaan Geneven yleissopimusten ja muun asiaankuuluvan kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Olemme syvästi huolestuneita siitä, että kovilla ammuksilla ammuttujen lasten määrä on korkea. Olemme samaa mieltä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun kanssa siitä, että tämä voi viestiä liiallisesta voimankäytöstä ja mahdollisesta laittomasta tappamisesta ja vammauttamisesta, sanoo Jennifer Moorehead, Pelastakaa Lasten maajohtaja miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

– Kannatamme YK:n pääsihteerin kehotusta riippumattomien tutkimusten aloittamisesta. Kehotamme painokkaasti kaikkia mielenosoittajia pysymään rauhanomaisina ja pyydämme kaikkia osapuolia puuttumaan tämän konfliktin pitkän aikavälin syihin ja edistämään sekä israelilaisten että palestiinalaisten ihmisarvoa ja turvallisuutta.

Pelastakaa Lasten yhteistyötaho MAAN Development Center antaa loukkaantuneille psykososiaalista tukea ja auttaa heitä saamaan hoitoa. Pelastakaa Lapset on tähän mennessä auttanut yli 200 lasta, joista yli sataakahtakymmentäviittä on ammuttu kovilla ammuksilla.

MAAN asettaa etusijalle vakavimmin loukkaantuneiden auttamisen ja on todennut, että lapsia on useasti ammuttu jalkoihin, käsiin tai peräti rintakehään, päähän tai niskaan. Joka viikko sattuu useita kymmeniä loukkaantumisia.

Olosuhteet sairaaloissa ovat huonontuneet nopeasti. Lapsia kotiutetaan varhain, jotta uusille potilaille saadaan tilaa. Nyt käynnissä olevien Gazan protestien odotetaan huipentuvan 15. toukokuuta, jolloin alueelle määrätty yleislakko.

Gazan saarto on jatkunut yli kymmenen vuotta ja alue kärsii myös kolmen sodan seurauksista. Paikallaan polkeva sovintoprosessi on syventänyt lasten ja heidän perheidensä kokemaa taloudellista ja sosiaalista ahdinkoa Gazassa. Avunantajien avun yleinen väheneminen ja YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n budjetin vireillä olevat leikkaukset ovat lisänneet ihmisten hätää.

– Humanitaarinen tilanne Gazassa on vain pahentunut. Kielteiset vaikutukset tuntuvat lähes kaikilla elämänalueilla – työllisyyteen, koulutukseen, sähkönjakeluun sekä terveyteen ja sanitaatioon liittyen, Moorehead sanoo.

– Vaikutukset ovat olleet tuhoisat Gazan lapsille, fyysisesti ja henkisesti. Useat ovat loukkaantuneet, nähneet vanhempiensa tai läheisensä loukkaantuvan protesteissa tai kärsivän vaikeuksista jokapäiväisessä elämässä.

–  Lapset ja perheet kertovat työntekijöillemme, että he ovat menettävänsä toivonsa Gazan tilanteen paranemisesta. Kehotamme Israelia kiireellisesti lopettamaan saarron, joka on raunioittanut alueen talouden. Avunantajien pitää sitoutua tuomaan helpotusta lähes kahden miljoonan ihmisen päivittäisiin tarpeisiin Gazassa.