Victoria Media -Ulkomaat

ulkomaanuutiset@victoriamedia.fi

Ján Kuciakin murha: Mepit vaativat rippumatonta tutkintaa ja toimittajien turvallisuuden takaamista

drapeau-europeen-

Mepit vaativat täysistuntokeskustelussa keskiviikkona, että Europolilla pitää olla keskeinen rooli slovakialaisen toimittajan Ján Kuciakin ja hänen kumppaninsa murhan tutkinnassa.

Tutkivan toimittajan Ján Kuciakin ja hänen puolisonsa Martina Kušnírován murhien seurauksena käydyssä täysistuntokeskustelussa mepit vaativat riippumatonta, kansainvälistä ja perusteellista tutkintaa, jonka myötä syylliset saataisiin oikeuden eteen. Mepit korostivat lisäksi, että EU-tasolla tarvitsee paremmin varmistaa toimittajien, bloggarien ja väärinkäytösten paljastajien turvallisuus.

Täysistunnossa keskusteltiin lisäksi Kuciakin paljastuksista hänen viimeisimmässä postuumisti julkaistussa artikkelissaan, joka käsitteli syytöksiä EU-rahojen väärinkäytöstä Slovakiassa ja mahdollisia yhteyksiä järjestäytyneiden rikollisryhmien sekä slovakialaispoliitikkojen välillä. Mepit vaativat näiden väitteiden perusteellista tutkintaa ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) osallistumista tutkintaan. Mepit kehottivat lisäksi komissiota aloittamaan EU:n korruptiontorjuntakertomuksen julkaisun uudestaan.

Keskustelun pohjana käytettiin kuuden mepin valtuuskunnan raporttia näiden tiedonkeruumatkalta Slovakiaan 8.-9.3. Parlamentti äänestää aihetta käsittelevästä päätöslauselmasta seuraavassa täysistunnossa huhtikuussa.

Parlamentti kunnioitti Kuciakin ja Kušnírován muistoa hiljaisella hetkellätäysistunnossa 28. helmikuuta Brysselissä. Puhemies Antonio Tajani tuomitsi murhat ja korosti lehdistönvapauden tärkeyttä. Tajani vaati Slovakian viranomaisia selvittämään totuuden.