second-bosphorus-bridge

Huoli Turkin demokratiasta ja ihmisoikeuksista nousee yhdeksi pääteemaksi, kun Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu Ranskan Strasbourgiin 24.–28.4.2017. Euroopan neuvoston jäsenyysvelvoitteiden toteutumista valvova komitea ehdottaa Turkin laittamista erityistarkkailuun.

Euroopan neuvosto on huolissaan hätätilalakien nojalla tehdyistä joukkopidätyksistä, virkamiesten ja armeijan puhdistuksista, oikeuslaitoksen riippumattomuudesta, sananvapauden rajoituksista sekä tuoreen perustuslakikansanäänestyksen tuloksesta ja toteutustavasta. Euroopan neuvoston jäsenmaan asettaminen erityistarkkailuun eli monitorointiin on harvoin käytetty keino ja jäsenmaan hallitukselle vahva viesti demokratia-, ihmisoikeus- ja oikeusvaltiokehityksen ongelmista.

Istuntoviikon muita aiheita ovat muun muassa Pohjois-Kaukasuksen ihmisoikeustilanne, pakolaisnaisten suojelu väkivallalta, Interpolin väärinkäyttö poliittisen vainon välineenä sekä tuloerojen kasvu, jonka pelätään heikentävän eurooppalaisten yhteiskuntien kasvua ja vakautta.

Istuntoviikolle kokoontuvat kansanedustajat Euroopan neuvoston lähes 50 jäsenmaasta kuulevat myös ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muiznieksin raportin viime vuodesta. Kokoukselle puhuvat ja kansanedustajien kysymyksiin vastaavat myös Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland ja järjestön puheenjohtajamaan Kyproksen ulkoministeri Ioannis Kasoulides. Kokouksen muita puhujavieraita ovat Kreikan presidentti ja Espanjan kuningas.

Kokouspaikalla Palais de l’Europessa on istuntoviikolla esillä Suomi 100 –juhlanäyttely. Näyttelyn avaavat tiistaina Suomen EN-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) ja yleiskokouksen puheenjohtaja Pedro Agramunt.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat Maria Guzeninan lisäksi kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (varapuheenjohtaja, kesk.), Anne Kalmari (kesk.), Tom Packalén (ps.) ja Anne-Mari Virolainen (kok.) sekä varajäseninä Petri Honkonen (kesk.), Susanna Huovinen (sd.) ja Olli-Poika Parviainen (vihr.).

Istuntoja voi seurata suorana verkkolähetyksenä ja käsittelyn pohjana olevat raportit lukea osoitteessa http://website-pace.net/en_GB/web/apce/plenary-session