4026

Euroopan parlamentti kehottaa Venäjän viranomaisia vapauttamaan oppositiopoliitikko Alexei Navalnyin ja muut pidätetyt mielenosoittajat. Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 494 puolesta, 39 vastaan, 91 tyhjää.

Mepit tuomitsevat oppositiopoliitikko Alexei Navalnyin ja satojen muiden mielenosoittajien pidätyksen 26.3. järjestetyissä mielenosoituksissa, joita pidetään suurimpina vuosien 2011 ja 2012 hallituksen vastaisten mielenosoitusten jälkeen. Mepit vaativat Venäjän viranomaisia vapauttamaan vangitut mielenosoittajat, luopumaan heistä vastaan nostetuista syytteistä ja kunnioittamaan sananvapautta ja yhdistymisvapautta.

Navalnyin alulle panemiin korruption vastaisiin mielenosoituksiin osallistui 33 000-93 000 ihmistä yli 80 kaupungissa. Parlamentti antaa tukensa Navalnyin korruptionvastaiselle toiminnalle ja tuomitsee ”jatkuvat yritykset vaientaa” hänet. Mepit vaativat lisäksi komissiota, Euroopan ulkosuhdehallintoa ja jäsenmaita torjumaan laittomasti hankittuja varoja koskevia rahanpesuyrityksiä EU:ssa ja pitämään kiinni vahvasta yhteisestä linjasta ihmisoikeuksien asemasta EU:n ja Venäjän välisissä suhteissa.

Mepit ilmaisevat lisäksi huolensa Venäjän oikeuslaitoksen riippumattomuudesta ja puolueettomuudesta ja kehottavat viranomaisia hoitamaan tehtävänsä ilman poliittista ohjailua. Mepit vaativat Venäjän viranomaisia lopettamaan poliittisten vastustajien, toimittajien ja ihmisoikeuksien puolustajien häirinnän ja kunnioittamaan kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita ja oikeusvaltion periaatteita.