ulkomaanuutisbanneri

Siviilit ahtautuvat yhä pienemmälle alueelle ja ovat yhä suuremmassa vaarassa Syyrian armeijan edetessä Itä-Aleppossa. Pelastakaa Lapset on saanut myös tietoja, joiden mukaan miehiä ja poikia on erotettu perheistään hallituksen valtaamilla alueilla.

Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan Syyrian armeijan ja sen liittolaisten edettyä Itä-Aleppossa viimeisten runsaan puolentoista vuorokauden aikana. Noin 250 000 ihmistä on jumissa kaupungin viimeisessä kapinallisten hallussa olevassa kolkassa. Jopa 100 000 lasta ei pääse pakenemaan.

”Kun näin moni ihminen on ansassa yhä kutistuvalla alueella, lapset ovat helppo saalis pommeille. Monet perheet pelkäävät, etteivät he selviä seuraavasta yöstä”, kertoo Pelastakaa Lasten Syyrian johtaja Sonia Khush.

Opposition hallussa olevalle alueelle paenneet joutuvat äärimmäisen tuhon keskelle, jossa jo olleet asukkaat ovat eläneet viikkoja kaduilla ilman kunnollista ruokaa tai suojaa. 

Itä-Aleppossa työskentelevät syyrialaiset kumppanimme kertovat, että tuhannet ihmiset, mukaan lukien monet lapset, ovat joutuneet kodittomiksi ja jääneet ilman pako- tai piilopaikkaa hyökkäyksen jatkuessa.

Olemme saaneet tietoja myös siitä, että kymmeniä perheitä on siirretty hiljattain vallatuille alueille, mutta sen jälkeen kaikki yhteydet heihin ovat katkenneet.

”Olemme äärimmäisen huolissamme lasten ja perheiden turvallisuudesta ja siitä, millaisiin olosuhteisiin heidät on pantu, etenkin kun olemme saaneet vahvistamattomia tietoja siitä, että miehet ja pojat erotetaan perheistään, heitä kuulustellaan ja jopa pidätetään”, Khush sanoo.

Itä-Aleppossa työskentelevä sairaanhoitaja Amira (nimi muutettu) kertoo kuulleensa, että kaikki yli 18-vuotiaat miehet on pidätetty armeijan edetessä ja että perheitä on kohdeltu kovin ottein.

Suurin osa hänen työpaikastaan tuhoutui hiljattain ilmaiskussa. Lääkärit ja hoitajat työskentelevät nyt kellarissa, jossa palvelut ovat lähes olemattomat.

Vaarana on myös, että kun yhä useammat ihmiset etsivät suojaa raunioista, he kuolevat tai vammautuvat räjähtämättä jääneiden pommien tai muiden räjähteiden lauetessa.

Hallituksen odotetaan etenevän kaupungissa lähitunteina ja -päivinä, jolloin lapset ovat yhä suuremmassa vaarassa. 

Pelastakaa Lapset vaatii, että humanitaarisen avun pääsy Aleppon siviilien auttamiseksi sallitaan. Vaadimme osapuolia varmistamaan, että lapsia suojellaan väkivallalta. Asukkaat, jotka haluavat paeta, pääsevät lähtemään turvallisia reittejä pitkin.