p-014195-00-04h.prop_1200x720.78fc71e82b

Muuttoliikekriisi on osoittanut, että vapaan liikkuvuuden Schengen-alue vaatii toimiakseen vahvat ulkorajat. Viimeisimmän Eurobarometri-kyselyn mukaan 71 % eurooppalaisista haluaa unionin suojelevan näitä rajoja nykyistä paremmin. Lue, millaisia keinoja parlamentilla on käytössään rajaturvallisuuden parantamiseksi.

Kyselyn tulokset

Parlamentin teettämän, huhtikuussa julkaistun Eurobarometri-kyselyn vastaajista 71 % halusi EU:n puuttuvan nykyistä enemmän ulkorajojen suojeluun. Suomalaisvastaajat olivat hieman keskimääräisiä eurooppalaisia varovaisempia kasvattamaan unionin toimivaltaa: heistä samaa toivoi vain 66 %.

Parlamentin toimet

Suunnitelma uuden EU:n ulkorajojen valvontajärjestelmän perustamisesta hyväksyttiin täysistunnossa 6. heinäkuuta. Se tiivistää Euroopan rajavalvontavirasto Frontexin ja kansallisten rajaviranomaisten yhteistyötä. Vaikka kansalliset viranomaiset huolehtivat edelleen rajojen päivittäisestä hallinnasta, he voivat pyytää Euroopan raja- ja rannikkovartiostolta lisäjoukkoja, jos heidän rajoihinsa kohdistuu poikkeuksellista painetta. Jos ministerineuvosto hyväksyy järjestelmän, sen toiminta alkaa jo syksyllä.

”Euroopan raja- ja rannikkovartioston perustaminen takaa Euroopan ulkorajojen turvallisuuden ja paremman hallinnan”, toteaa lainsäädännöstä parlamentissa vastannut latvialaisjäsen Artis Pabriks (EPP). ”Tämä ei ole ihmelääke, joka ratkaisee EU:hun tänä päivänä kohdistuvan muuttoliikekriisin tai palauttaa täyden uskon Schengen-alueen toimintaan, mutta se on paljon kaivattu ensimmäinen askel.”

Lisäksi parlamentti neuvottelee parhaillaan ministerineuvoston kanssa tehdäkseen terroristi-iskujen suunnittelusta, koulutuksen saamisesta tai antamisesta tai toiminnan rahoittamisesta rikollista kaikissa jäsenmaissa.

Toimielimet keskustelevat myös ehdotuksesta tarkastaa kaikki EU:n kansalaiset varastettujen ja kadonneiden asiakirjojen tietokantoja vasten heidän ylittäessään unionin ulkorajan ilma-, meri-tai maateitse.