Draghi, Mario (IT)

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi

Euroopan keskuspankki pyrkii luomaan talouskasvua ja karkottamaan deflaatiota velkakirjoja ostamalla. 8. kesäkuuta EKP osti ensimmäistä kertaa yritysten joukkovelkakirjoja 348 miljoonalla eurolla. Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi tapaa tänään Talous- ja raha-asioiden valiokunnan meppejä keskustellakseen toimien tehokkuudesta. Voit seurata kokousta suorana kello 16 Suomen aikaa.

Euroopan keskuspankki on ostanut yksityisen ja julkisen sektorin velkakirjoja maaliskuusta 2015 lähtien 60-80 miljardilla eurolla kuussa, ja aikoo jatkaa tätä vähintään maaliskuuhun 2017 saakka. Tavoite on alentaa pitkän aikavälin korkotasoa, houkutella investointeja ja kiihdyttää euroalueen inflaatiota, joka tällä hetkellä jää selkeästi kahden prosentin tavoitetason alapuolelle.

Keskuspankin toimet ovat kuitenkin herättäneet myös kritiikkiä. Ostaessaan julkisia joukkovelkakirjoja keskuspankki saattaa helpottaa jäsenmaiden lainansaantia, vaikka sen pitäisi päinvastoin kannustaa niitä säästötoimiin. Arvostelijoiden mukaan keskuspankki myös ylittää valtuutensa, kun se tarjoaa talousuudistuksia tehneille valtioille vastineeksi lainaa. Sen tehtävä on nimittäin pelkästään ylläpitää hintavakautta, ei harjoittaa aktiivista talouspolitiikkaa.

EU:n tuomioistuin on jo todennut keskuspankin valtionlainojen osto-ohjelman olevan unionin lainsäädännön mukainen. Tänään ohjelman hyväksyi myös Saksan perustuslakituomioistuin, jonka pyynnöstä unionin tuomioistuin alun perin antoi ennakkoratkaisunsa.