2.prop_1200x720.e15f02dff3

Kuva: Frontex

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous pui keskiviikkoiltana Strasbourgissa EU:n ja Turkin sopimusta luvattomien maahantulijoiden palauttamista. Eurooppalaiset kansanedustajat kantoivat huolta muun muassa turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksista, valtioiden kyvystä ottaa vastaan kasvavia pakolaismääriä sekä lasten asemasta. Suomalaisista kansanedustajista puheenvuoron keskustelussa käyttivät Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Susanna Huovinen (sd.), Tom Packalén (ps.) ja Olli-Poika Parviainen (vihr.).

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila korosti, että pakolaiskriisin suurin syy on Syyrian sisällissota, jonka takia 4,8 miljoonaa syyrialaista on lähtenyt pakolaisiksi naapurimaihin. Sotaan ovat sekaantuneet myös useat alueen ulkopuoliset toimijat kuten Yhdysvallat, Ranska, Iso-Britannia ja Venäjä.

“Sotaa pakenevat syyrialaiset ovat oikeutettuja kansainväliseen suojeluun. Sitä pitäisi antaa mahdollisimman lähellä Syyriaa, jotta pakolaiset olojen rauhoituttua pääsisivät palaamaan kotimaahansa. Syyrian naapurimaat tarvitsevat pakolaisten auttamiseen ulkopuolista apua, jonka antamiseen mielestäni ovat velvollisia myös Yhdysvallat ja Venäjä”, Anttila totesi.

Susanna Huovinen nosti omassa puheenvuorossaan esiin pakolaislapset.

“Euroopan poliisiviraston Europolin mukaan ainakin 10 000 yksin saapunutta pakolaislasta on kadonnut viimeisten kahden vuoden aikana sen jälkeen, kun he ovat tulleet Eurooppaan. Osan epäillään joutuneen rikollisjärjestöjen käsiin. Euroopan neuvoston pitäisi pikaisesti selvittää eri viranomaisten vastuut pakolaislasten suojelemiseksi”, Huovinen totesi.

Packalén kantoi huolta eurooppalaisten valtioiden kantokyvystä pakolaisvirran edessä.

“Vaikka EU-maat pystyisivätkin erottamaan suojelun tarpeessa olevat todelliset pakolaiset niistä, jotka hakeutuvat Eurooppaan paremman taloudellisen toimeentulon takia, rajat tulevat vastaan tässäkin. Jos valtioiden rahat loppuvat pakolaiskriisin takia, emme voi huolehtia omista kansalaisistamme eikä Eurooppa ole sen jälkeen enää hyvä paikka kenellekään”, Packalén totesi.

Parviainen muistutti, että aitojen rakentaminen Euroopan ympärille ei pysäytä salakuljettajia tai henkensä kaupalla pakenevia epätoivoisia ihmisiä.

“Turvaa hakevien ihmisoikeudet eivät katoa mihinkään, tekivätpä johtajat huippukokouksissaan millaisia sopimuksia tahansa. Niin kauan, kuin sota ja terrori jatkuvat, ainoa keino hallita maahantuloa on luoda turvallinen, laillinen ja järjellisesti hallittavissa oleva väylä hakea turvapaikkaa Euroopasta”, hän huomautti.