ulkomaanuutisbanneri

Eurooppa on tehnyt jo paljon pankkiunionin rakentamiseksi, mutta tarvitaan yhä yhteinen talletussuojajärjestelmä, sanoi Roberto Gualtieri (S&D, Italia) aihetta käsittelevän täysistuntokeskustelun alla.

Viime vuosina suurimmat EU-pankit on laitettu Euroopan keskuspankin valvonnan alle ja on luotu yhteiset säännöt siitä, miten toimitaan, mikäli pankit ajautuvat vaikeuksiin. Gualtierin mukaan “saavutukset ovat jo tässä vaiheessa mittavia”.

Seuraava askel on luoda yhteinen talletussuojajärjestelmä, joka takaa talletukset 100 000 euroon saakka. Jos suoja olisi eurooppalainen, se antaisi “suojalle ja 100 000 euron katolle enemmän uskottavuutta”, kertoi Gualtieri ja totesi, että komissio on jo ehdottanut aiheesta lainsäädäntöä.

Gualtierin mielestä pankkien riskejä rajoittavien toimien ei pitäisi viivästyttää järjestelmän voimaantuloa. “Ajatus, että ensin vähennämme riskejä ja sitten luomme yhteisen talletussuojajärjestelmän, on kestämätön ja sitä ei voi hyväksyä. Molempia on vietävä eteenpäin samanaikaisesti.”