Alankomaiden ministeri Jeanine Hennis-Plasschaert ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis täysistuntokeskustelussa EU:n ja Turkin välisen huippukokouksen tuloksista ©European Union 2016 - EP
Alankomaiden ministeri Jeanine Hennis-Plasschaert ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis täysistuntokeskustelussa EU:n ja Turkin välisen huippukokouksen tuloksista ©European Union 2016 – EP

Useat parlamentin jäsenet korostivat keskiviikkona täysistunnossa tarvetta saada lisää tietoa EU:n ja Turkin välisen maahanmuutto- ja pakolaistilanteen hallintaa koskevan sopimuksen yksityiskohdista. Mepit muistuttivat myös kansainvälisten turvapaikkasääntöjen kunnioittamisen tärkeydestä. Useat parlamentin poliittisten ryhmien johtajat korostivat, että Turkin EU-jäsenyysneuvotteluita ja keskusteluita viisumivapaudesta ei saisi sitoa pakolaiskysymykseen.

Keskustelussa esille nousivat muun muassa sananvapauden tila Turkissa ja Turkin viranomaisten päätös ottaa haltuun Zaman-sanomalehti sekä kurdi-vähemmistön tilanne. Täysistuntokeskusteluun parlamentin jäsenten kanssa osallistuivat myös neuvostoa edustanut Alankomaiden puolustusministeri Jeanine Hennis-Plasschaert ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis. Samassa yhteydessä keskusteltiin myös valmistautumisesta 17.18.3 pidettävään Eurooppa-neuvoston kokoukseen.