Euroopan parlamentin puhemies Schulz (oikealla) ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu.
Euroopan parlamentin puhemies Schulz (oikealla) ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu.

Pakolaiskriisi, rajatarkastukset, viisumivapaus turkkilaisille sekä lehdistönvapaus Turkissa olivat asialistalla, kun Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz tapasi Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlun maanantaina 7. maaliskuuta. Tapaaminen oli ennen EU:n päämiesten ja Turkin hallituksen kokousta Brysselissä, jossa on määrä keskustella pakolaisvirran suitsimisesta.

“Suhteet Turkin kanssa ovat olleet, ovat tällä hetkellä ja tulevat olemaan hyvin vaikeat, mutta pakolaisten vuoksi meidän täytyy tehdä yhteistyötä”, puhemies Schulz totesi ja varoitti, että pakolaiskriisistä on vaarana kehittyä humanitaarinen kriisi. “Sen vuoksi meidän on tehtävä kaikki mahdollinen tilanteen ratkaisemiseksi.”

Puhemies Schulz nosti tapaamisessa esiin Turkin suurimman lehden, Zamanin, aseman. Lehti asetettiin perjantaina valtion hallintaan oikeuden päätöksellä. “Minulla oli hyvin avoin keskustelu pääministerin kanssa. Hän oli asiasta eri mieltä kanssani. Se ei minusta ole yllättävää. Painotin, että medianvapaus on olennainen osa eurooppalaista identiteettiä. Pääministeri Davutoğlu esitteli omia näkemyksiään.”

Turkin ja EU:n välinen suhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen ja suoraan puheeseen, puhemies kertoi ja sanoi, että hänet oli kutsuttu mukaan EU:n ja Turkin johtajien kokoukseen. Schulz painotti, että Turkki ja EU tarvitsevat toisiaan, ja että ihmissalakuljettajien kiinnisaaminen ja laittomien maahantulokanavien tukkiminen ovat tärkeä painopiste molemmille osapuolille.

Turkissa on tällä hetkellä 2,5 miljoonaa rekisteröitynyttä syyrialaista pakolaista, ja suurin osa EU:hun viime vuonna tulleista yli miljoonasta pakolaisesta saapui Turkin kautta.

Parlamentin kansalaisvapauksien valiokunnan valtuuskunta ja budjettivaliokunnan valtuuskunta vierailivat Turkissa 8.-11.2.2016 ja tutustuivat pakolaisten tilanteeseen paikan päällä. Vierailusta ja tapaamisista tehtiinStorify-koonti.