1461437_10151758145536386_2138685683_n

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunto pidetään Itävallan Wienissä 25.–26.2.2016. Kokouksen ajankohtaiskeskustelun aiheena on pakolaiskriisi.

Kokouksen avausistunnossa puheenvuoron käyttävät Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.), Itävallan parlamentin puhemies Doris Bures ja hallitustenvälisen Ety-järjestön puheenjohtajamaan Saksan edustaja Gernot Erler.

Suomi on tavanomaista enemmän esillä Etyjin talvi-istunnossa, kun Suomi järjestää kokouksen yhteydessä ihmisoikeuksia ja demokratiaa käsittelevän oheistapahtuman. Suomi toimii tänä vuonna hallitustenvälisen Etyjin inhimillisen ulottuvuuden toimeenpanokomitean puheenjohtajana. Suomi korostaa puheenjohtajakaudellaan sukupuolten välistä tasa-arvoa, vammaisten oikeuksia, kidutuksen torjuntaa, ihmisoikeuksien suojelua terrorismia torjuttaessa sekä taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia oikeuksia.

Talvi-istunnon yhteydessä Suomen Etyj-valtuuskunta tapaa muun muassa Etyjin pääsihteeri Lamberto Zannierin, konfliktikeskuksen päällikön Marcel Peskon ja suomalaisia Etyj-virkamiehiä.

Yleiskokouksen puheenjohtajalla Ilkka Kanervalla on kahdenkeskisiä tapaamisia muun muassa Venäjän duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin ja Kazakstanin parlamentin Kassum-Jomart Tokajevin kanssa sekä EU:n humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaavan komissaarin Christos Stylianidesin kanssa.

Talvi-istuntoon osallistuu lähes 300 kansanedustajaa Etyjiin osallistujavaltioista. Suomesta kokoukseen osallistuvat Kanervan lisäksi kansanedustajat Aila Paloniemi (valtuuskunnan pj., kesk.), Kimmo Kivelä (varapj., ps.), Krista Kiuru (sd.), Mika Raatikainen (ps.) ja Markku Rossi (kesk.).

Osa kokouksesta suoratoistetaan. Verkkolähetystä voi seurata Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen sivujen  www.oscepa.org  kautta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Lisätietoja Suomen valtuuskunnasta eduskunta.fi –palvelussa:
https://www.eduskunta.fi/FI/kansainvalinentoiminta/Etyj_valtuuskunta/Sivut/default.aspx

Lisätietoja Suomen toiminnasta hallitustenvälisessä Etyjissä:
http://www.finnland.at/public/default.aspx?nodeid=49069&contentlan=1&culture=fi-FI