Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves puhui Euroopan parlamentin täysistunnossa ©European Union 2016 - EP
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves puhui Euroopan parlamentin täysistunnossa ©European Union 2016 – EP

“Kerätään yhteen älymme ja voimamme. Unohdetaan päättämättömyys, virheiden osoittelu ja vastuunvälttely. Saamme maahanmuuttokriisin ratkaistua, jos osoitamme samaa päättäväisyyttä kuin esi-isämme”, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves totesi Euroopan parlamentin täysistunnossa tiistaina 2. helmikuuta 2016 pitämässään puheessa.

“Meidän täytyy olla solidaarisia niitä jäsenmaita kohtaan, jotka kärsivät kriisistä eniten. Meidän täytyy jakaa vastuuta”, presidentti alleviivasi.

“Meidän täytyy myös ottaa ulkorajat täysin haltuumme ja valvoa niitä. Emme voi olla rajattomia sekä EU:n sisällä että ulkorajoilla”, hän lisäsi.

Presidentti puhui nopeasti muuttuvasta digitaalisesta maailmasta ja huomautti, että Euroopan kilpailukyky on heikkenemässä. “Digitaalinen vallankumous on siunaus sisämarkkinoille. Näemme nyt paneurooppalaisia syntymässä olevia markkinoita muun muassa terveydenhuollossa, pankkialalla ja liikennesektorilla, jotka kaikki toimivat hyvin paikallisesti vain muutama vuosi sitten. Meidän lainsäädäntömme on yhä hyvin sirpaleista ja vaihtelee jäsenmaittain, emmekä ole valmistautuneet tarpeeksi digitaalisen ajan haasteisiin. Jäämme paitsi paljosta, kun meillä ei vielä ole digitaalisia sisämarkkinoita, ja menetämme jatkuvasti parhaita kykyjämme niille alueille, jotka voivat tarjota näille älykkäille ihmisille enemmän mahdollisuuksia.”

Presidentti Ilves on entinen Euroopan parlamentin jäsen ja ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja. Hän toimi ensin tarkkailijajäsenenä ja sitten varsinaisena jäsenenä vuosina 2003-2006. Vuonna 2006 hänestä tuli ensimmäinen meppi, joka on valittu presidentiksi. Hänen toinen ja viimeinen kautensa Viron presidenttinä päättyy lokakuussa 2016.