ulkomaanuutisbanneri

Kansainvälisen politiikan jännitteet, pakolaiskriisi ja yhteistyön tiivistäminen Valko-Venäjän kanssa nousevat keskusteluun, kun Itämeriparlamentaarikkojen johto kokoontuu torstaina 28. tammikuuta Brysselissä.

Itämeren parlamentaarikkokonferenssin BSPC:n pysyvä komitea pohtii myös EU:n itäisen kumppanuuden tulevaisuutta. Parlamentaarikot ovat huolissaan siitä, että kansainvälisen politiikan jännitteet heijastuvat yhä enemmän Itämeren alueelle ja miettivät, miten tilannetta voisi liennyttää.

Pysyvä komitea keskustelee myös siitä, miten pitäisi suhtautua Valko-Venäjän pyyntöön päästä järjestön tarkkailijajäseneksi. Valko-Venäjä on jo tarkkailijana Itämeren valtioiden hallitustenvälisessä yhteistyössä. Nyt myös Valko-Venäjän parlamentin alahuoneen kansanedustajat haluaisivat mukaan parlamentaariseen yhteistyöhön.

Lopullisesti Valko-Venäjän tarkkailijajäsenyydestä päättää ensi syksynä täydessä kokoonpanossaan kokoontuva Itämeren parlamentaarikkokonferenssi, mutta pysyvän komitean mielipiteellä on suuri merkitys.

Pysyvän komitean asialistalla on myös työvoiman vapaa liikkuvuus sekä kestävä matkailu, jonka kehittämistä pohtiva BSPC:n työryhmä kokoontuu marraskuussa Helsingissä. Suomi on pitänyt työryhmässä esillä erityisesti risteilyalusten jätevesien käsittelyä ja talteenottoa, jota aiotaan esitellä marraskuun kokousvieraille.

Pysyvä komitea tapaa Brysselissä myös Euroopan parlamentin jäseniä sekä Euroopan komission, Euroopan ulkosuhdehallinnon ja Itämeren valtioiden neuvoston CBSS:n edustajia.

Suomesta pysyvän komitean kokoukseen osallistuvat Itämeren parlamentaarisen konferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Tolppanen (ps.) sekä Pohjoismaiden neuvoston jäsen ja Itämeri-raportoija, kansanedustaja Wille Rydman (kok.).