Islamic_State_(IS)_insurgents,_Anbar_Province,_Iraq

Kymmeniä vuosia jatkunut huonosti säännelty asevienti Irakiin sekä aseiden olematon valvonta Irakissa ovat hyödyttäneet Isis-järjestöä, joka käyttää haltuunsa saamiaan aseita sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan Irakissa ja Syyriassa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo.

Amnestyn tuore raportti Taking Stock: The arming of Islamic State perustuu tuhansien videoiden ja valokuvien asiantuntija-analyysiin. Amnestyn mukaan Isisin hallussa on ainakin 25 eri maassa tuotettuja aseita. Suurimman osan aseista Isisin taistelijat ovat varastaneet irakilaisista sotilasvarastoista.

”Isisin käyttämä valtava ja monipuolinen asekanta on malliesimerkki siitä, että holtiton asekauppa johtaa laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Vuosikymmenten asevirta Irakiin, huono sääntely ja valvonnan puute ovat olleet kultakaivos Isisille”, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo.

Sen jälkeen, kun Isis otti haltuunsa Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin kesäkuussa 2014, järjestön taistelijat pääsivät käsiksi irakilaisiin asevarastoihin. Varastoissa pidettiin esimerkiksi amerikkalaisvalmisteisia aseita ja sotilasajoneuvoja, joiden avulla Isis valtasi Irakin muita osia.

Valtaosa aseista on peräisin Yhdysvalloista, Venäjältä ja entisistä itäblokin maista. Isisin hallussa on edistyneitä aseita, kuten kannettavia ilmatorjuntajärjestelmiä, panssaroituja taisteluajoneuvoja sekä venäläisiä AK-sarjan kiväärejä ja amerikkalaisia M16- ja Bushmaster-kiväärejä. Lisäksi Isis-taistelijat käyttävät vanhempia, neuvostoajan Kalashnikov-tyyppisiä kiväärejä.

”Asevienti epävakaille alueille edellyttää pitkällistä ja perinpohjaista riskianalyysia. Tällöin täytyy arvioida sitä, pystyvätkö valtion sotilas- ja turvallisuusyksiköt valvomaan asevarastoja ja noudattamaan toiminnassaan kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja humanitaarisia normeja”, Johansson sanoo.

Amnesty vaatii täydellistä asevientikieltoa Syyrian hallituksen joukoille sekä niille oppositiojoukoille, joiden on väitetty syyllistyneen sotarikoksiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Valtioiden täytyy myös tiukentaa Irakiin suuntautuvan kaupankäynnin kriteerejä ja valvontaa, jotta aseet eivät päädy vääriin käsiin.

Kaikkien valtioiden tulee välittömästi ratifioida kansainvälinen asekauppasopimus. Sopimuksen tarkoitus on estää aseiden vienti tilanteissa, joissa on selkeä riski, että niitä voidaan käyttää vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

“Holtittoman asekaupan seuraukset nähdään nyt Irakissa ja Syyriassa, joissa miljoonien ihmisten elämä on tuhoutunut konfliktien seurauksena. Aseviejien ympäri maailman täytyy herätä tilanteen vakavuuteen viimeistään nyt”, Frank Johansson sanoo.