Victoria Media -Ulkomaat

ulkomaanuutiset@victoriamedia.fi

Intia savustaa Greenpeacea ulos maasta – armonaikaa yksi kuukausi

Indian_flag-6

Intian hallitus on ottanut kovat keinot käyttöön ajaakseen alas paikallisen Greenpeacen toimiston. Kansalaisjärjestön paikalliset pankkitilit on jäädytetty. Greenpeace Intian käytössä olevilla varoilla saadaan maksettua työntekijöiden palkat ja tilavuokra kesäkuun alkuun asti.

Greenpeace Intia uskoo, että hallitus haluaa vaientaa Greenpeacen sen viimeaikaisten kampanjoiden vuoksi ja vaatii Intian sisäministeriä lopettamaan järjestöön kohdistuvan mielivallan. Maaliskuussa Greenpeace voitti pitkäaikaisen taistelun Mahanin alueen metsistä, jotka ovat alkuperäiskansan asuinaluetta ja yksi maailman vanhimmista metsistä. Intia oli aikeissa huutokaupata alueen kaivosyhtiöille, jotka olisivat muuttaneet Mahanin jättimäiseksi hiilikaivokseksi. Nyt alueelle julistettiin louhimiskielto.

Mikäli Greenpeacen tilejä ei palauteta järjestön käyttöön, toimiston 340 työntekijää jäävät tyhjän päälle ja työ kestävän kehityksen, oikeudenmukaisen ympäristöpolitiikan sekä puhtaan ja edullisen energian puolesta loppuu.

“Miksi nämä ihmiset menettävät työpaikkansa? Johtuuko se siitä, että Greenpeace on kertonut tuholaismyrkystä teessä, ilmansaasteista tai puhtaammasta ja oikeudenmukaisemmasta Intiasta, joka kuuluu kaikille intialaisille”, Intian maajohtaja Samit Aich kysyy.

Greenpeace Intia valittaa sisäministerin päätöksestä ja vie jutun oikeuteen. Kansalaisjärjestön tilien perusteeton jäädyttäminen on perustuslain vastaista. Greenpeace kuitenkin pelkää, ettei asiaa saada oikeudessa käsiteltyä kesäkuun alkuun mennessä ja toimisto joudutaan sulkemaan. Jäädytetyillä tileillä on Greenpeacen 77 000 intialaisen lahjoittajan varoja.

Maailman kahdestakymmenestä saastuneimmasta kaupungista kolmetoista sijaitsee Intiassa. Maa on myös maailman suurin kivihiilen kuluttaja, joka aikoo yli kaksinkertaistaa hiilen käyttönsä seuraavan 20 vuoden aikana.

“On hyvin huolestuttavaa, että demokraattinen maa aikoo vaientaa kansalaisjärjestön voimatoimin”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Sini Harkki.