CV_TSIPRAS

Kreikan tuore pääministeri Alexis Tsipras on sanonut, että Ukrainan hallituksessa istuu uusnatseja. Kuva: http://www.alexistsipras.eu/

EU suunnittelee uusien nimien lisäämistä Venäjän vastaiselle sanktiolistalleen. EU-maiden ulkoministerit keskustelevat uusista pakotteista ylimääräisessä kokouksessaan huomenna.

EUobserver-verkkosivuston näkemässä kokousluonnoksessa ei nimetä uusia laajempia talouspakotteita.

Päätös uusien sanktioiden toimeenpanosta tehtäisiin todennäköisesti vasta 12. helmikuuta, jolloin EU-maiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseen Brysseliin.

EU:n sanktiolistalla on jo yli 130 henkilöä ja kymmeniä yhteisöjä, joiden katsotaan loukanneen Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsenäisyyttä. Heidän joukossaan on muun muassa useita Itä-Ukrainan separatistijohtajia.

Pakotteita voidaan lisätä vain EU-maiden yksimielisellä päätöksellä. Kreikan uusi hallitus on ensi töikseen sanoutunut irti EU:n Venäjä-linjauksista.

Kreikkalaisen Ekathimerini-lehden mukaan Kreikka harkitsee veto-oikeuden käyttämistä, jos pakotteita päätetään kiristää.

EU-maiden johtajat julkistivat eilen tiukkasanaisen tiedotteen, jossa tuomittiin väkivaltaisuudet Ukrainan Mariupolissa ja vaadittiin Venäjää vastuuseen tapahtumista. Kreikan uusi pääministeri ja Syrizan johtaja Alexis Tsipras sanoutui irti julkilausumasta.

Tsipras on aiemmin kritisoinut kärkkäästi Venäjä-pakotteita ja arvostellut Ukrainan EU-mielistä hallitusta, jossa hänen mukaansa istuu uusnatseja.

EUobserver: EU foreign ministers to expand Russia blacklist