640px-David_Cameron_official

Cameronista Venäjä on vastuussa, jos matkustajakoneen pudottivat separatistit.

Liian moni EU-maa jarruttaa toimia Venäjää vastaan ja tätä on tapahtunut liian pitkään, sanoo Britannian pääministeri David Cameron. Cameron kirjoittaa sanomalehti SundayTimesissa, että EU:n ja länsimaiden pitää nyt käyttää voimaa, vaikutusvaltaa ja resursseja muuttaakseen suhtautumista Venäjään.

Cameronin mukaan malesialaiskoneen tapauksesta voi syyttää Venäjää, jos käy ilmi, että separatistit ampuivat koneen alas.

– Jos näin on käynyt, se on suoraa seurausta siitä, että Venäjä on horjuttanut (Ukrainan) itsenäistä valtiota, rikkonut sen maantieteellistä koskemattomuutta, tukenut, kouluttanut ja aseistanut roistomaisia kapinallisia, Cameron kirjoittaa.

Cameron sanoo, että malesialaiskoneen tapauksesta voi seurata lisää Venäjän-vastaisia pakotteita.

Lehti: USA:n tiedustelun sormi osoittaa Venäjään

USA:n tiedustelulähteiden mukaan on todennäköistä, että Venäjä on toimittanut Itä-Ukrainan separatisteille kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä vain joitakin päiviä sitten. Asiasta kertoo Wall Street Journal.

Lehden mukaan USA:n viranomaiset uskovat, että Venäjä on toimittanut separatisteille useita BUK-ohjusjärjestelmiä. Viranomaiset uskovat myös, että ohjusjärjestelmät salakuljetettiin takaisin Venäjän puolelle sen jälkeen, kun Malaysia Airlinesin matkustajakone ammuttiin alas.

Wall Street Journalin mukaan viranomaisten tiedot herättävät kuitenkin kysymyksen, miksi kaupallisia lentoyhtiöitä ei varoitettu asiasta, jos tiedettiin, että kapinalliset olivat saaneet käsiinsä ohjuksia.

Venäjä on toistuvasti kieltänyt toimittaneensa separatisteille raskaita aseita.

Lentoyhtiö etsii yhä omaisia

Malaysia Airlinesin kone ammuttiin alas torstaina Itä-Ukrainan yllä. 298 ihmistä kuoli. Lentoyhtiö ei ole vieläkään saanut yhteyttä kaikkiin alasammutussa koneessa olleiden omaisiin. Yhtiö tiedottaa nettisivullaan, että useita omaisia on vielä tavoittamatta. Se pyytää uhrien omaisia ja ystäviä ottamaan yhteyttä lentoyhtiöön.

Malaysia Airlines on lähettänyt yli kaksisataa työntekijäänsä Eurooppaan muun muassa auttamaan uhrien omaisia ja osallistumaan tutkimuksiin Malesian katastrofiryhmän mukana.