EUR-050012014_-Fortress-Europe_complete_web

Euroopan unionin rajavalvontakäytännöt ja siirtolaisuuspolitiikka estävät pakolaisia hakemasta turvapaikkaa EU-alueelta ja pakottavat heidät hengenvaaralliselle matkalle.

Amnestyn raportti The Human Cost of Fortress Europe – Human rights violations against migrants and refugees at Europe’s borders kuvaa Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden suorittaman rajavalvonnan vaikutuksia pakolaisten ja siirtolaisten asemaan.

”EU:n toimien tehokkuus sen alueelle pyrkivien paperittomien siirtolaisten ja pakolaisten määrän rajoittamiseksi on parhaimmillaankin kyseenalainen. Ihmishengissä ja kärsimyksen määrässä maksettava hinta on kuitenkin mittaamaton ja sen maksumiehiksi joutuvat maailman haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset”, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

EU käyttää siirtolaispolitiikkaansa useita miljardeja euroja. Jäsenvaltiot sijoittavat miljoonia aitoihin, monimutkaisiin valvontajärjestelmiin ja rajapartioihin.

Vuosien 2007 ja 2013 välillä EU käytti liki 2 miljardia ulkoisten rajojen valvontaan. Samaan aikaan pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden aseman parantamiseen käytettiin koko EU:ssa ainoastaan 700 miljoonaa euroa.

EU ja sen jäsenvaltiot rahoittavat ja tekevät rajavalvonnassa yhteistyötä naapurimaiden, kuten Turkin, Marokon ja Libyan kanssa. Tavoitteena on luoda puskurivyöhyke, joka pysäyttäisi pakolaiset ja siirtolaiset ennen EU:n rajoja. Samaan aikaan EU-valtiot katsovat läpi sormien, kun nämä maat loukkaavat pakolaisten ja siirtolaisten ihmisoikeuksia.

”Käytännössä EU-maat maksavat naapurimailleen omien rajojensa valvonnasta. Monet näistä naapurimaista eivät kuitenkaan pysty takaamaan, että sinne loukkuun jääneiden pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksia kunnioitetaan. He päätyvät elämään köyhyydessä, heitä käytetään hyväksi ja häiritään, eikä heillä ole mahdollisuutta hakea turvapaikkaa”, sanoo Mehtonen.

”EU:n jäsenmaat eivät voi sanoutua irti ihmisoikeusvelvoitteistaan alueelleen pyrkiviä ihmisiä kohtaan ulkoistamalla rajavalvonnan kolmansille maille. Tällaisen yhteistyön on loputtava.”

Euroopan rajoille pääseviä pakolaisia ja siirtolaisia uhkaa välitön palautus rajalta (ns. push-back). Amnestyn tietojen mukaan Bulgarian, ja erityisesti Kreikan rajavartijat ovat käännyttäneet ihmisiä rajalta. Välittömät palautukset rajan yli ovat laittomia ja loukkaavat ihmisten oikeutta hakea turvapaikkaa. Palautukset suoritetaan usein väkivalloin ja ne voivat jopa vaarantaa ihmisten hengen.

Laittomia palautuksia ei tehdä ainoastaan EU:n kaakkoisrajoilla. Helmikuussa 2014 Espanjan rajavartiosto ampui kumiluoteja ja kyynelkaasua kohti 250:tä pakolaista ja siirtolaista, jotka pyrkivät uiden Marokosta Espanjan alueelle Ceutaan. 14 ihmistä menetti henkensä. Rantaan päässeet 23 ihmistä palautettiin välittömästi, eikä heille annettu mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

”YK:n pakolaisjärjestön mukaan maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. On järkyttävää, että EU toimillaan vain pahentaa tätä humanitaarista kriisiä”, sanoo Mehtonen.

Vuosittain sadat ihmiset kuolevat merillä yrittäessään päästä Eurooppaan. Vuoden 2014 ensimmäisen puoliskon aikana yli 200 ihmistä kuoli Välimerellä ja Egeanmerellä.

”Vastuu merellä menehtyneistä siirtolaisista on yhteinen. EU:n jäsenvaltioiden on tehostettava etsintä- ja pelastustoimia Välimerellä ja Egeanmerellä.”

”Melkein puolet Euroopan unionin alueelle pyrkivistä ovat paenneet sotaa tai vainoa esimerkiksi Syyriasta, Afganistanista, Eritreasta ja Somaliasta. Pakolaisille on kehitettävä lisää mahdollisuuksia saapua Euroopan unionin alueelle turvallisesti ja laillisesti. Silloin heidän ei olisi alkuunkaan pakko lähteä vaarallisille matkoille”, Mehtonen toteaa.